måndag 2 februari 2009

Solo.

Who guards the guardians,
who rules the gods;
Who repents what's evil,
who sets the odds?
Who marks the marked,
Who blesses the meek;
Who gives voice to the lark,
who protects the weak?
Who reads the writ,
who gave birth to the wit;
who holds my back,
and says when to relax?

3 kommentarer:

Effigy sa...

Ja, jag har tråkigt. Tråkigt nog att börja kommentera mig själv. Därmed, author's notes!

Den här dikten är i grunden väldigt okomplicerad, och meddelandet är väl inte särdeles oklart heller. Vissa kvällar sitter jag, likt säkert alla andra, och tittar ut i luften med musiken susande -- ty vid det laget susar den, snarare än låter på riktigt -- i bakgrunden och undrar om det egentligen finns någon eller någonting därute som faktiskt har en plan för oss alla och världen vi lever i. Finns det någon som håller ett öga på oss, kristen som muslim; trogen som otrogen; bov som hjälte; och troende som ateist? Jag hittar i stort sett aldrig något svar, och därmed finns ej heller ett sådant i dikten. Det är en uppriktig fråga: "Who...?"

void sa...

Alltså: finns gud?

Jag känner att du kan omöjligen resonera dig fram till något svar, utan antingen tror du på det per intuition eller så väljer du att tro på det för att det känns bättre.

Min far argumenterade att divine revelation finns, alla de heliga böcker och profeter kan inte ha fel och på något sätt är de alla religioner lika (tänk de blinda männen och elefanten).

Jag är ändå skeptisk till hela idé, det känns som divine revelation kan lika gärna vara hasch revelation eller nåt sånt. Egentligen gör det mig ingen nytta att ställa massa frågor, jag blir nästan bara olycklig av att aldrig hitta några svar, så för mig känns det som ett dåligt alternativ. Mycket bättre istället är att tro/inte tro på något pga. intuition och val för då får du ett svar, även om det inte är perfekt, och kan då gå vidare och göra vettigare saker som gör dig lycklig. Sen kan man ju alltid fråga sig om det är meningen att sträva efter lycka... :P

O sa...

Happiness and Truth. Are they compatible. Brave New World etc.

Gud är död sa Nietchze. Nietchze var också en av hitlers favortier. Vet inte vad jag ville säga med det, MEN, håller med Ara att antingen tror man på "gud" av intuition eller så tror man för att man mår bättre då. Personligen har jag lite svårt att tro på "gud" - gud är bara en ursäkt precis som allt annat. Why did the harvests go bad? Because God wants to punish us. Blablabla. Tror isåfall mer på något hinduiskt-linknande med en "världssjäl", a divine force of sorts that connects us all to eachother, a force that we can tap into by various means. Därifrån kommer divine revelation.

Och ja, divine revelation är ofta någon som rökte på eller tog lite LSD eller svamp och öppnade upp ett helt annat sätt att se på världen. Ett annorlunda sätt. Drugs actually widen the mind. Gives you a really interesting perspective.